• krnd resize
  • Ερμιόνη resize
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ resize
  • koilada88 resize
  • Didima crop resize
  • Θερμησία hdr
  • Ηλιόκαστρο crop resize
  • Φούρνοι crop resize
  • Λουκαΐτι crop resize

Ιστορικά και Θρησκευτικά μνημεία

 

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ

 

Το χαρακτηριστικό για την περιοχή Αρχαίο Πηγάδι της Μυλίνδρας στο Κρανίδι

Πετρόκτιστο και καλοφτιαγμένο είναι μνημείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, βρίσκεται επί του κεντρικού δρόμο Κρανιδίου - Ερμιόνης στην στροφή της Μυλίντρας. Στην περιοχή αυτή υπήρχε ο αρχαίος οικισμός της Μυλίνδρας στην ευρύτερη περιοχή του πηγαδιού, στους πρόποδες του Προφήτη Ηλία και ανήκει στην ευρύτερη περιοχή του ναού του Απόλλωνα όπως καθορίζεται από τον Παυσανία. Δυο εκκλησάκια σημειώνουν τη παρουσία τους εκεί, του Αγίου Αντρέα και των Αγίων Αναργύρων καθώς και το αρχαίο Πηγάδι της Μυλίντρας με το τετράγωνο σχήμα του και τους επιβλητικούς ογκόλιθους που το περιβάλλουν, χαρακτηριστικό των αρχαίων πηγαδιών της Ερμιονίδας.

  MHLINTRA 7-6-12 008  MHLINTRA 7-6-12 010

P3270140

 

Το μοναδικό για την αρχιτεκτονική του καλντερίμι στο Πηγάδι του Πύργου στο Κρανίδι

Το λιθόστρωτο μονοπάτι έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με το λιθόστρωτο μονοπάτι, που βρίσκεται στην περιοχή Γραμματικού τα οποία συνδέονταν μεταξύ τους.

Το καλντερίμι φημολογείται ότι είναι από την εποχή της Ενετοκρατίας.

ΠΥΡΓΟΣ 034 cf80cebbceb1ceb9cebdcebfceb4cf81cebfcebccebfcf85

ΠΥΡΓΟΣ 041

 

Ο Ιστορικός Βράχος Γκούρι Βιτόρισε

Ο γνωστός από το μύθο και την ιστορία βράχος Γκούρι Βιτόρισα, βρίσκονταν στα δεξιά του παλαιού δρόμου από Κρανίδι προς Κοιλάδα και στο ύψος όπου σήμερα τέμνεται από τον Περιφερειακό δρόμο Ναυπλίου – Κρανιδίου – Πορτοχελίου.

 

Το αρχικό τμήμα του δρόμου αποτελούνταν από τη συμβολή δύο λιθόστρωτων καλντεριμιών που εξέρχονταν από την πόλη του Κρανιδίου και συμβάλλονταν μέσα στο Γραμματικό, στο ύψος περίπου της «βρυσούλας». Η «βρυσούλα» ήταν πηγή πόσιμου νερού, από την οποία προμηθεύονταν νερό οι κάτοικοι του Κρανιδίου, κυρίως του κάτω. Το πάνω Κρανίδι έπινε από το πηγάδι της Σκούρας.

 

Η πηγή ήταν τεχνικά προστατευμένη και ολόγυρα υπήρχαν λυγαριές αλλά και κοριτσιές (γούρνες) για να πίνουν νερό τα ζώα, κυρίως άλογα και γαϊδουράκια των περαστικών.

 

Ο βράχος Γκούρι Βιτόρισα με όλο το φορτίο από τους μύθους ότι εκεί κάπου κατοικούσε μια νεράιδα μάγισσα Βιτόρισα και έκανε τα μαγικά της αλλά και το ιστορικό και ιερό του φορτίο, μετακινήθηκε λίγα μέτρα βορειότερα κατά τη διάνοιξη του Περιφερειακού δρόμου στις αρχές της δεκαετίας του ’70.

 

Η Χερσόνησος στο Μπίστι της Ερμιόνης

Η καταπράσινη πευκόφυτη χερσόνησος στο Μπίστι με τον ανακαινισμένο κατάλευκο μύλο, το παλαιό κάστρο της πόλης, τα ερείπια των αρχαίων ναών της Αθηνάς και του Ποσειδώνα, τα απομεινάρια των «κυκλώπειων τειχών» κυρίως στη βορεινή πλευρά, καθώς και τα υπολείμματα από τα εργαστήρια επεξεργασίας πορφύρας και το εκκλησάκι του Αη Νικόλα και τα γραφικά σπίτια και λιμανάκια ή «μαντράκια» στην Ερμιόνη.

 

Τα γραφικά πλακόστρωτα και τα υψηλής αισθητικής και παραδοσιακής αρχιτεκτονικής αρχοντικά στο Κρανίδι.

 

 

 ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ

Ιερός Ναός Τιμίου Προδρόμου Κρανιδίου.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, ο πολιούχος και προστάτης Κρανιδίου, σύμφωνα με την παράδοση πρωτοκτίστηκε σε χρόνια βυζαντινά και γύρω από αυτόν κατοίκησαν οι πρώτοι οικιστές του Κρανιδίου.

 

Σε αρχείο της οικογένειας Μονοχάρτζη υπάρχει μαρτυρία πως ο σύγχρονος ναός οικοδομήθηκε το έτος 1852 από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Ιάκωβο Σεβαστινό και εγκαινιάστηκε το έτος 1873. Στο εσωτερικό του Προδρόμου, ο οποίος ανήκει στο ναοδαμικό τύπο του εγγεγραμμένου σταυροειδή με τρούλο, φυλάσσεται ένα από τα σπουδαιότερα χριστιανικά κειμήλια για την περιοχή, η εικόνα του Αγίου, η οποία φιλοτεχνήθηκε από το Ρεθύμνιο ζωγράφο Εμμανουήλ Τζάνε το έτος 1646.

 

Αγ.Γιάννης 

 

Το μοναστήρι της Παναγίας της Παντανάσσης. Η Μονή της Παναγίας της Παντάνασσας βρίσκεται μεταξύ Πορτοχελίου και Κρανιδίου, στην περιοχή Κοκκινάρι. Ιδρύθηκε το 1965 από τον μακαριστό Γέροντα αρχιμ. Παύλο Βενεκά και εγκαινιάστηκε στις 7 Αυγούστου 1966. Το Καθολικό είναι ρυθμού Βασιλικής με νεώτερες τοιχογραφίες βυζαντινής τεχνοτροπίας. Ο μακαριστός Ιερομόναχος Παύλος με μεγάλους αγώνες, κατόρθωσε να στερεώσει την Ι. Μονή, εργαζόμενος πολλές φορές ακόμη και χειρωνακτικά.

Τα κτίρια του έχουν οικοδομηθεί σε σχήμα Π και αγκαλιάζουν το καθολικό, το οποίο έχει κτιστεί στον τύπο της βασιλικής καθώς επίσης υπάρχουν και δυο εκκλησάκια αφιερωμένα στους Αγίους Αποστόλους και στους Ταξιάρχες.

 

Παντάνασσα

 

 

Αγία Τριάδα στο Κρανίδι. Στην τοποθεσία Πικροδάφνη, ανάμεσα στο Κρανίδι και την Ερμιόνη, έχει διασωθεί ο αρχαιότερος σταυρεπίστεγος ναός της Αργολίδας, ο οποίος χρονολογείται το έτος 1245. Εσωτερικά του ναού έχει διασωθεί κτητορική επιγραφή, η οποία αποκαλύπτει πως ο ναός «ανεκτίσθη εκ βάθρων» με δαπάνη της οικογένειας του άρχοντα Μανουήλ Μούρμαρα. Στην εσωτερική διακόσμηση του ναού διασώθηκαν πολύτιμα λείψανα ζωγραφικής του 13ου αιώνα στα οποία διακρίνεται ο εικονογραφικός κύκλος της βυζαντινής παράδοσης.

 

Αγ.Τριάδα Κρανίδι

 

Ο Άγιος Γεώργιος στο Κρανίδι.

 

Αγ.Γεώργιος1

 

 

Η Μονή των Αγίων Αναργύρων στην Ερμιόνη. Βρίσκεται δύο 2 χλμ. από την πόλη της Ερμιόνης. Πρόκειται για ένα αξιόλογο δείγμα Βυζαντινής μοναστηριακής αρχιτεκτονικής και είναι φημισμένη για τις πηγές με τα ιαματικά νερά. Είναι κτισμένη πάνω στα ερείπια του ναού του Ασκληπιού μεταξύ 9ου και 10ου αιώνα. Στο χώρο του μοναστηριού υπάρχουν κελιά και ξενώνες καθώς υπάρχει και μια σημαντική βιβλιοθήκη.

Οι Άγιοι Ανάργυροι γιορτάζονται τη 1η Ιουλίου με συμμετοχή πλήθους και λαϊκή πανήγυρη.

 Η Ζ Σ υ Β Ζ Β resize

 

 

 

Ιερός Ναός Ταξιαρχών στην Ερμιόνη. Πάνω στο λόφο των Μύλων συναντάμε τον ενοριακό ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, ο οποίος κτίστηκε τον 15ο ή τον 17ο αιώνα. Υπάρχουν διάσπαρτες αναφορές, χωρίς τεκμηρίωση, που αποδίδουν το κτίσιμο του αρχικού ναού στον 9ο αιώνα μ.Χ. πάνω στη θέση του ερειπωμένου ναού της Χθονίας Δήμητρας. Ο ναός ανήκει στον τύπο των σύνθετων τετρακιόνιων εγγεγραμμένων σταυροειδών με τρούλο και ιστορικά έχει συνδεθεί με την ορκωμοσία των πληρεξούσιων της Γ’ Εθνικής Συνέλευσης.

 

ν- υ Β Θ  Γ Χ Β- Ν   resize

 

Η Μονή του Αυγού στα Δίδυμα. Η Ιερά Μονή του Αγίου Δημητρίου (Μονή Αυγού) βρίσκεται 20χλμ. περίπου βορειοδυτικά των Διδύμων (Η μονή δεν φαίνεται από τον κεντρικό δρόμο που πηγαίνει για τα Δίδυμα.  Από τη διασταύρωση του χωριού Πελεή υπάρχει πινακίδα και η μονή από εκεί απέχει περίπου οκτώ χιλιόμετρα). Ανήκει στις μεσαιωνικές αρχαιότητες του τόπου. Είναι άγνωστη η χρονολόγησή του ωστόσο υπάρχουν αγιογραφίες και αρχιτεκτονικά στοιχεία του 11ου αι. Έχει ανοικοδομηθεί σε μια απότομη πλευρά της οροσειράς των Διδύμων, σφηνωμένη μέσα στους βράχους. Σήμερα η Μονή δεν έχει μοναχούς παρόλο που υπάρχουν κελιά. Λειτουργείται κυρίως το Σάββατο της Α΄ Εβδομάδος των Νηστειών κατά την εορτή των Αγίων Θεοδώρων και κάποιες φορές στις 26 Οκτωβρίου κατά την εορτή του Αγίου Δημητρίου.

 

Αυγό

 

Ο Άγιος Γεώργιος και η Μεταμόρφωση του Σωτήρος στα Δίδυμα (Μικρή Σπηλιά). Πρόκειται για εκκλησάκια της Βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου και βρίσκονται μέσα στην μικρή σπηλιά των Διδύμων. Μέσα στον Άγιο Γεώργιο σώζονται Βυζαντινές τοιχογραφίες και επιγραφές με Λατινικούς χαρακτήρες καθώς και η υπογραφή του Θωμά Παλαιολόγου, ο οποίος επισκέφτηκε την περιοχή κατά τον 14ο αιώνα.

 

 Σπηλιά1  Σπηλιά2 resize

 

Η Ζωοδόχος Πηγή στην Πελεή. Βορειοανατολικά του οικισμού Πελεή διακρίνεται από το δημόσιο δρόμο που οδηγεί από την Τραχειά στα Δίδυμα, το σταυρεπίστεγο εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής. Λόγω ασβεστώματος των τοίχων δεν μπορεί να προσδιοριστεί η χρονολογία κατασκευής του. Ωστόσο η χαμηλή διαμόρφωση της μοναδικής δυτικής εισόδου, μαζί με το ισλαμίζων τόξο της κόγχης και τα μικρά φωτιστικά ανοίγματα στους πλάγιους τοίχους, δείχνουν πως οικοδομήθηκε μέσα στο 18ο αιώνα.

 

Ζωοδόχος Πηγή Πελεή

 

Η Μονή της Ζωοδόχου Πηγής στην Κοιλάδα.

Ζωοδόχος πηγή Κοιλάδα resize

 

 


epik
 imageedit 3 8191561240


 

 

   διαυγεια

Loading feeds...